Grupul AVANTPOST - Oasis. Green identity (Oaza. Identitatea verde)
Proiectul problematizează relația dintre mediul antropic și mediul natural, urbanizarea accelerată și adâncirea tot mai mare a dezechilibrului dintre zonele construite și spațiile verzi din interiorul orașelor. Soluțiile vizionare venite din partea activiștilor de mediu, a arhitecților preocupați de designul sustenabil și a specialiștilor în politici ale sustenabilității în agricultură includ idei precum îmbunătățirea sănătății locale a mediului și revitalizarea zonelor construite prin grădini urbane, reabilitatea ecologică prin aportul și în beneficiul comunităților. Departe de a fi rezolvate, aceste probleme acute ale locuirii urbane au un impact considerabil asupra stării de bine sociale și asupra stării emoționale a fiecărui individ în parte. Pandemia cu momentele de acalmie fortuită pe care le-a provocat a determinat o dată în plus conștientizarea acțiunii responsabile asupra naturii și a beneficiului conviețuirii echilibrate cu ecosistemele care ne înconjoară.
Expoziția Oasis. Green identity își propune să reflecteze asupra acestor aspecte prin prezența unor artiști (grupul Avantpost: Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaș, Marius Jurca, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Bogdan Tomșa, Nicolae Velciov și invitații internaționali ai acestora) care lucrează cu spațiul, obiectele și cu tehnologiile new media, care construiesc discursuri coerente în raport cu locul și situația în care urmează să-și insezere structurile conceptuale și materiale. Intervențiile lor vor pune în valoare a un areal verde din zona estică a orașului Timișoara, un spațiu surprinzător prin diversitatea tipologiei de peisaje naturale pe care le însumează. Stațiunea Tinerilor Naturaliști aparține Universității de Științe Agricole din Timișoara și este în același timp parc dendrologic, pădure de salcâmi, grădină urbană, zonă cu iazuri, gospodărie didactică.
Caracterul grupului Avantpost, cristalizat pe parcursul celor 11 expoziții realizate între 2014 și 2019, este dat de această capacitate de a dialoga franc cu spații de expunere alternative. Practica de tip site- specific, vizibilă mai ales în expozițiile Universallowed (2017, Turnul fostei Fabrici de Baterii) și In Vitro Veritas (2019, Gara de Nord din Timișoara), va fi una dintre mizele importante ale proiectului Oasis. Green identity, care vizează impactul pozitiv pe care arta îl poate avea asupra medierii relației dintre comunitate și natura aflată în imediata ei vecinătate.
Expoziția standard va fi înlocuită de o formulă curatorială experimentală, în care lucrările vor fi parțial izolate fizic unele de altele, datorită distanțelor mari dintre ele, dar vor trăi împreună la nivel de concept.
Maria Orosan Telea, curator
Renée Renard
Efemer, 2021
Instalație in situ (pânze vopsite natural, cutii Petri, mostre de coloranți naturali, rădăcină de dafin)
Proiectele realizate de Renée Renard în expozițiile grupului Avantpost au avut o constantă componentă autobiografică. Momente din trecut revizitate, sondate prin mijloace artistice, încapsulate într-un prezent al reevaluărilor lucide și uneori nostalgice. Instalația Efemer este o continuare a acestui demers, făcând referire la admiterea ratată la Facultatea de Agronomie și la întrebarea cum ar fi fost dacă s-ar fi specializat în floricultură și peisagistică, așa cum visase în adolescență.
Lucrările, realizate cu plante din grădina casei de vacanță și din spațiul vast al Stațiunii Tinerilor Naturaliști, folosesc exclusiv culori vegetale și tehnici tradiționale de vopsire a textilelor, în combinație cu tehnici shibori (plierea și legarea țesăturii înainte de vopsire), eco-printing (imprimare vegetală pe pânză prin acțiune termică), tataki zome (imprimare vegetală pe pânză sau hârtie prin acțiune mecanică) pentru obținerea unei amprente cromatice și olfactive a plantei. În mod deliberat culorile nu au fost fixate pe pânză, fiind lăsate neprotejate în fața luminii și căldurii din sera, care, în acest caz, devine un spațiu ostil și nu propice dezvoltării. Pe durata expoziției se vor putea urmări estomparea rapidă și tot mai evidentă a culorilor și a mirosurilor, o metaforă pentru fragilitatea naturii, efemeritatea ființei și ale unor visuri din adolescență.
Making of:
No comments:
Post a Comment