12/30/2018

Micro-Memo PetriLab - Exploatarea Culturala Petrila, 10-12 august 2018
MICRO-MEMO PetriLAB
sau
Cum am mai închis un cerc
Instalație, fotografie, video la microscop, 2018

Instalația “MICRO-MEMO PetriLAB” face parte din seria “MICRO-MEMO LAB”, o serie de instalații in situ care reconstituie, prin intermediul fotografiilor de arhivă și a analizei la microscop a probelor luate din spațiul respectiv, o lume deseori uitată și imposibil de observat cu ochiul liber.

Laboratorul memoriei de la Petrila prezintă detalii din fotografii vechi, “reactivate” în cutii Petri  (ce coincidență surprinzatoare de cuvinte: cutii Petri, Petrila, Petri-Lab!), prima fanfară a minei, minerii așteptând vizita lui Gh.Gh.Dej în 24.11.1944, dar și o vedere la microscop a reacției de “dizolvare” a cărbunelui cu solvent industrial. Mișcările rapide, aparent aleatorii ale fragmentelor de cărbune ilustrează descompunerea unei lumi și a unor vremuri, în care fragilitatea ființei este însoțită, în mod neașteptat, de cea a materiei. O invitație la reflecție asupra amprentei pe care o lasă omul într-un spațiu dar și asupra modului în care un anumit spațiu marchează, în mai mare sau mai mică măsură, viața unui om.

Tema minei de cărbune este indisolubil legată de istoria familiei mele. În ianuarie 1945, 68.000 de români de origine germană au fost încărcați în vagoane de vite și deportați “la munca de reconstrucție în URSS”. Acolo, la 1.700 km depărtare de casă, în minele de cărbune din regiunea Donbas, unchiul s-a îmbolnăvit și a murit, bunicul din partea tatălui s-a sinucis, iar bunicul din partea mamei și sora lui și-au trăit ani de zile disperarea, foamea, dorul de casă. Acest laborator al memoriei de la Mina Petrila devine un prilej să închid, simbolic, un cerc al istoriei și să fac pace cu trecutul familiei mele.

Mulțumesc domnilor Nelu Cherecheș și Ioan Velica pentru amabilitatea și promptitudinea cu care mi-au pus la dispoziție fotografii de arhivă din Petrila.

No comments:

Post a Comment