11/07/2010

ARIPI INTRE APE - Timisoara, 2010


ARIPI ÎNTRE APE

O carte găsită pe malul unei ape este punctul de plecare pentru o meditaţie asupra cărţilor scrise şi nescrise din viaţa noastră.

Trăitori de poveste proprie şi deopotrivă personaje în poveştile celorlalţi, devenim cărţi care au fost, vor fi, sau poate nu vor fi niciodată citite. Începem poveşti pe care nu le mai terminăm, plecăm puţin sau pentru totdeauna, uităm sau suntem uitaţi, aşteptăm mereu să trăim şi să fim trăiţi, să scriem şi să fim scrişi. Totul cu încordarea unor aripi, gata să-şi ia zborul dintre apele memoriei noastre, acolo unde cuvintele se nasc dar se si pierd…

Cele peste 1.000 de fotografii şi nenumăratele ore de filmări pentru Aripi între ape, au fost realizate pe parcursul a aproape doi ani în Bega la Timişoara, Nera la Sasca Montană, Dunăre la Dubova, lacul de la Cluj, lacul cu lebede de la Köln, canalele Veneţiei, un bazin de înot albastru ca cerul, acvariul primit în dar de la tatăl meu.  Pe măsura ce proiectul avansa, cartea cu care lucram, un tratat despre vis, devenea tot mai fragilă, rămânându-i în final doar câteva pagini desprinse, plutind pe ape.

Aripi între ape este un proiect artistic pe care intenţionez să-l dezvolt în continuare. Expoziția de la Galeria Helios din Timișoara îi este dedicată  lui Cosmin Lungu, om al cuvintelor şi al cărţii, cel care mi-a dat aripi ca să-mi fie mai uşor în lumea creaţiei artistice. Povestea lui s-a scris mult prea repede, dar va rămâne un capitol important în cărţile multora dintre noi.

............................................... 

POEZIE DE ROBERT ŞERBAN
+ + +

mi-a murit un prieten
e ca şi cum aş fi rămas fără o mână
sunt tot eu
dar nu mai sunt eu tot
fotografii, 28 cm x 20 cm

CARTEA LUI COSMIN


fotografii, 100 cm x 70 cm


obiect, 35 cm x 15 cm x 15 cm

POVESTE PIERDUTĂ

fotografii, 50 cm x 70 cm

CUVINTE CE VOR FI

fotografii pe pânză, 100 cm x 70 cm

ARIPI, APROAPE DESCHISEfotografii, 100 cm x 70 cm și 50 cm x 70 cm

VISUL (APELE MEMORIEI NOASTRE)
fotografii, 100 cm x 70 cm și 50 cm x 70 cm

NICIODATĂ SCRISE, NICIODATĂ TRĂITE
DESPRINDERE
fotografii, 50 cm x 70 cm

O NOUĂ POVESTE SE SCRIE
fotografii, 100 cm x 70 cm
.............................................................................................

MAKING OF...
montaj fotografic 60 cm x 60 cm
.........................................................................................................

IMAGINI DIN EXPOZIŢIE

Ciprian Chirileanu și Oana Bolog-Bleich


...................................................................................................

IMAGINI DE LA VERNISAJ

Cartea lui Cosmin

Raluca Lungu

Raluca mi-a dăruit un origami: un email pe care mi l-a trimis Cosmin în urmă cu un an:


From:
To: "Cosmin Lungu" <cosminlungu.carturesti@gmail.com>
Sent: Thursday, November 12, 2009 9:29 PM
Subject: sambata la Cluj

Draga Cosmin,
ce sa zic de Cluj... a fost minunat! la doi ani dupa ce am inceput proiectul, imaginile si-au intalnit in sfarsit muza. Teodora Enache si trupa ei au cantat extraordinar, inconjurati de lucrarile mele... a fost vibratie pura. A venit enorm de multa lume, s-a stat in picioare, in celelalte sali, pe hol... si mie nu-mi venea sa cred ca sunt unul din actorii principali ai acelei seri...
Tare mi-as fi dorit sa fii acolo cu noi, pentru ca de la tine, de fapt, a inceput drumul meu spre lume si spre public. Iti multumesc mult-mult pentru asta!!!!
Te rog sa-mi spui de tine, cum te simti, daca ai nevoie de ceva si pot sa te ajut.

Te imbratisez cu tot dragul,
noapte buna,
Renee


 From:
To: "Renee Renard"
Sent: Friday, November 13, 2009 9:43 PM
Subject: Re: sambata la Cluj

 Draga Renee,
              Mi-e sufletul plin de bucurie! Te FELICIT din suflet pentru ceea ce esti si faci.
             Eu sunt la Galati, unde trag tare de macaz. Sper sa schimb linia destinului. Am trecut prin momente limita, prin spaime mari, dar Dumnezeu vad ca ne ajuta sa continuam lupta, cu sperante de indreptare.
            Renee, numele tau va ajunge sus de tot... iar asta pe merit. E mai mult decat o premonitie. Sa fie un drum plin de fericire - iti doresc asta cu intensitatea cu care imi doresc mie binele.
                                 Cu mult drag, CosminOana Bolog-Bleich și Simona Bleich

Suzana Fântânariu

Sebastian Tătaru și Andreea Medinschi-NiculescuAripi de… poveste

de Andreea Medinschi-Niculescu
Analog TV, 9.nov.2010

Galeria timişoreană Helios îşi deschide porţile pentru un exerciţiu plastic cu totul şi cu totul special. Artista care expune aici vreme de două săptămâni îşi construieşte povestea plastică pe o altă poveste. Una de viaţă. O istorie încheiată mult prea repede: cea a jurnalistului timişorean Cosmin Lungu.

“Trăitori de poveste proprie şi deopotrivă personaje în poveştile celorlalţi, devenim cărţi care au fost, vor fi, sau poate nu vor fi niciodată citite. Începem poveşti pe care nu le mai terminăm, plecăm puţin sau pentru totdeauna, uităm sau suntem uitaţi, aşteptăm mereu să trăim şi să fim trăiţi, să scriem şi să fim scrişi.” Cu vorbe profunde şi imagini de o sensibilitate mai rar întâlnită. Aşa îşi construieşte plasticiana Renee Renard povestea pe care o spune cu drag privitorilor. O poveste cu o viaţă numai a ei, o istorie despre sentimente, fragilitate, prietenii, lucruri frumoase şi…. Cosmin Lungu. (…)

Robert Șerban

Gheorghe Șfaițer


Viorel Toma și Claudiu Toma

Anca Pol şi Claudia Mandi


 

Povești înaripate la Galeria Helios
Agenda, marţi, 09 11 2010, 14:52
de Codrina Diana Tomov
Renee Renard semnează o expoziție specială

Pagini de carte, frânturi de povești. File scufundate, aripi între ape translucide, când albastre, când gri. Imagini fotografiate sau, pe câte un mic monitor, mișcătoare. Obiecte-instalație, acvarii de conservat cuvintele. Multă liniște.

(…) Proiectul a luat chipul unei expoziții vernisate atipic la Galeria Helios și a fost dedicat tânărului om de cultură timișorean Cosmin Lungu, prea devreme plecat dintre noi.
Fără discursuri de întâmpinare, aceasta, intitulată Aripi între ape, i-a invitat pe vizitatori să mediteze asupra puterii poveștilor din care se construiește viața oricărui om, asupra sorții fragile ce ne transformă în personaje vremelnice prinse în vâltoarea apelor, asupra locului și rostului artei și artistului în lumea noastră. Inedită și subtilă, expoziția Aripi între ape va putea fi vizitată până miercuri, în 17 noiembrie, în galeria oficială a filialei locale a UAP.


Claudia Căpățână și Sorin Nicodim

 
Raluca Lungu

colegi de liceu: Sorin Vreme, Carmen Răilean, Sorin Ciurariu

Leon Vreme și Sorin Vreme

mama, Cristina Renard

Familia Pop: Vasile, Luiza şi Toni 

4 comments:

 1. It's so beautifull that it hurts, it is an impressive story about love, aesthetic and the essence of life, water.
  I'm deeply moved.

  ReplyDelete
 2. Imi place cum ai lucrat pe un anumit concept.ARIPI, APROAPE DESCHISE sunt preferatele mele.Pentru mine e ca un dans al cuvintelor.Am avut semntimentul de a cauta prin ideile mele pentru a gasi ceva nou de creat.Am plecat cu gandul spre literatura.A fost spontan ce mi-a trecut pe moment in minte.Acolo am gasit povesti care m-au purtat spre imagine.De la verdele relaxant si albul pur folosite de tine am ajuns sa imi imaginez culori vibrante si energige.Combinatii de rosu si violet.Iti doresc un pas inainte in tot ce ai realizat pentru ai putea bucura pe cei care gusta din arta ta.

  ReplyDelete
 3. Draga Renee,

  Foarte frumoasa lumea aceasta. Imi plac mult comceptul si realizarea, m-as putea scalda in apele tale albastre, cautand povesti si visuri.
  Ma bucur ca m-ai invitat aici. And keep up the good things that you are doing. They are definitely amazing.
  cu drag.
  c.

  ReplyDelete