12/30/2018

Micro-Memo PetriLab - Exploatarea Culturală Petrila, 10-12 august 2018




MICRO-MEMO PetriLAB
sau
Cum am mai închis un cerc
Instalație, fotografie, video la microscop, 2018

Instalația “MICRO-MEMO PetriLAB” face parte din seria “MICRO-MEMO LAB”, o serie de instalații in situ care reconstituie, prin intermediul fotografiilor de arhivă și a analizei la microscop a probelor luate din spațiul respectiv, o lume deseori uitată și imposibil de observat cu ochiul liber.

Laboratorul memoriei de la Petrila prezintă detalii din fotografii vechi, “reactivate” în cutii Petri  (ce coincidență surprinzatoare de cuvinte: cutii Petri, Petrila, Petri-Lab!), prima fanfară a minei, minerii așteptând vizita lui Gh.Gh.Dej în 24.11.1944, dar și o vedere la microscop a reacției de “dizolvare” a cărbunelui cu solvent industrial. Mișcările rapide, aparent aleatorii ale fragmentelor de cărbune ilustrează descompunerea unei lumi și a unor vremuri, în care fragilitatea ființei este însoțită, în mod neașteptat, de cea a materiei. O invitație la reflecție asupra amprentei pe care o lasă omul într-un spațiu dar și asupra modului în care un anumit spațiu marchează, în mai mare sau mai mică măsură, viața unui om.

Tema minei de cărbune este indisolubil legată de istoria familiei mele. În ianuarie 1945, 68.000 de români de origine germană au fost încărcați în vagoane de vite și deportați “la munca de reconstrucție în URSS”. Acolo, la 1.700 km depărtare de casă, în minele de cărbune din regiunea Donbas, unchiul s-a îmbolnăvit și a murit, bunicul din partea tatălui s-a sinucis, iar bunicul din partea mamei și sora lui și-au trăit ani de zile disperarea, foamea, dorul de casă. Acest laborator al memoriei de la Mina Petrila devine un prilej să închid, simbolic, un cerc al istoriei și să fac pace cu trecutul familiei mele.

Mulțumesc domnilor Nelu Cherecheș și Ioan Velica pentru amabilitatea și promptitudinea cu care mi-au pus la dispoziție fotografii de arhivă din Petrila.




 
Exploatarea minieră Petrila și Școala de calificare unde a fost amplasat Micro-Memo PetriLab
 

 
 
Spațiul Micro-Memo PetriLab înainte de salubrizare
 

 
 Minerii așteptând vizita lui Gh.Gh.Dej în 24.11.1944. Fotografie de arhivă, procesare digitală, print digital, 2018, 100x70 cm


Lucrări din seria Rădăcini (Un drum cât o sută de vieți, 2013). Fotografii din arhiva familiei, procesare digitală, print digital, 2013, 30x30 cm


 
 Fotografii de arhivă din Petrila. Procesare digitală, print digital, în cutii Petri de 8 cm diametru. 2018




 
Mostre de cărbune din mina Petrila, sticlărie de laborator

 
Prima fanfară a minei. Fotografie de arhivă, procesare digitală, print digital, 2018, 100x70 cm

 Captură video la microscop - cărbune în reacție cu solvent industrial




No comments:

Post a Comment