12/30/2024

"Heritage of the Past - Future of the Community" - rezidență artistică, expoziție colectivă și artist talk la Reykjavik/ Islanda, martie 2024

 

Expoziția româno-islandeză Heritage of the Past - Future of the Community pe tema conacului Mocioni din Foeni a fost deschisă la Galeria SIM a Asociației artiștilor din Islanda. Această activitate este parte integrantă din proiectul ”Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Contractul este implementat de Consiliul Județean Timiș, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Miltonia și North Consulting ehf. din Islanda, în calitate de parteneri.
  
 
 
Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Lucian Mocioni  
fotografie de arhivă, procesare digitală (sursă imagine: Teodor Botiș - Monografia familiei Mocioni), print digital, 40x50 cm, 2024
Lucian Mocioni (1826-1854), un tânăr cu un viitor strălucit, în prag de căsătorie, s-a împușcat din greșeală în piept și a murit pe când mergea să-și viziteze tatăl, grav bolnav. Tatăl său, Ioan Mocioni, a murit 2 zile mai târziu. Lucrarea reprezintă momentul în care rădăcinile familiei sale, ca și viața care se scurge din trupul său, se sfârșesc la cei 28 de ani ai săi.

 
Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Conacul Mocioni
 fotografie de arhivă, procesare digitală (sursă imagine: pagina de FB a Conacului Mocioni din Foeni, postare 18.02.2022), print digital, 40x50 cm, 2024
 De-a lungul celor peste 270 de ani de existență Conacul Mocioni a trecut prin diverse momente și transformări, uneori dramatice. Lucrarea reprezintă nu doar episodul inundației din 2005, când a devenit refugiu pentru întreaga comunitate, dar și trecerea timpului care poate aduce distrugere și uitare.  

 
Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Andrei Mocioni
 fotografie de arhivă, procesare digitală (surse imagini: colecția F.Musta, Teodor Botiș - Monografia familiei Mocioni), print digital, 40x50 cm, 2024
Imaginea lui Andrei Mocioni (1812-1890) preluată din Monografia familiei Mocioni de Teodor Botiș ediția din 1939, este suprapusă cu o scrisoare din 1865. Autorul scrisorii (viitorul arhiereu Filaret Musta de la Caransebeș) îi mulțumește lui ”Andreu de Mocioni, proprietariu mare în Foenu” pentru sprijinul financiar acordat pentru studii, iar din adnotarea lui Andrei Mocioni pe scrisoare reiese că sprijinul său pentru autorul scrisorii va continua.
 
Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Anton Mocioni
 fotografie de arhivă, procesare digitală (surse imagini: Arcanum Newspapers, Teodor Botiș - Monografia familiei Mocioni), print digital, 40x50 cm, 2024
Lucrarea face parte din activitatea mea de documentare, în care am cercetat articole din presa vremii în care sunt menționați membri ai familiei Mocioni. Un articol din ziarul Țara din data de 6 aprilie 1943 relatează despre funeraliile organizate la moartea lui Anton Mocioni (1882-1943), fost mare maestru de vânătoare al regelui. Peste articolul respectiv este suprapus digital portretul lui Anton Mocioni din Monografia familiei Mocioni de Teodor Botiș, ediția 1939.
 
Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Cuib de pasăre găsit în curtea conacului
 scanografie, procesare digitală, print digital, 40x50 cm, 2024
 
Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Obiecte metalice găsite în conac
 scanografie, procesare digitală, print digital, 40x50 cm, 2024

Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Țiglă de acoperiș găsită în curtea conacului
 scanografie, procesare digitală, print digital, 40x50 cm, 2024

Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Fragment de cărămidă găsit în curtea conacului
 scanografie, procesare digitală, print digital, 40x50 cm, 2024
Seria de scanografii ale unor elemente de construcție din clădirea conacului sau a unor obiecte găsite la fața locului reprezintă un portret al unor martori tăcuți, mereu prezenți, impasibili la tot ce se întâmplă în interiorul sau exteriorul clădirii, îmbătrânind odată cu aceasta. În locul aparatului de fotografiat am ales să utilizez scannerul, considerând că pot reda mai bine personalitatea acestor obiecte aparent banale dar care au ”un trecut”.

Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Pană de gâscă găsită în curtea conacului
 tehnică mixtă și fotografie sub microscop, procesare digitală, print digital, 40x50 cm, 2024

Laboratoarele Memoriei: Conacul Mocioni - Fragment de rugină de pe poarta de intrare 
în conac
 tehnică mixtă și fotografie sub microscop, procesare digitală, print digital, 40x50 cm, 2024
Seria de examinări la microscop a unor probe prelevate din interiorul sau exteriorul conacului reprezintă o cercetare a istoriei locului la un nivel care nu poate fi observat cu ochiul liber, pornind de la premisa că memoria poate fi percepută la orice nivel. Probele au fost puse în relație cu dizolvanți industriali, emolienți, coloranți și au fost examinate la un microscop digital Celestron TetraView cu obiective acromate 4X, 10X, 20X, 40X.
 

E greu să povestești Islanda. Ea trebuie trăită, cu senzația intensă că te trezești dintr-odată în peisajul atemporal din Game of Thrones sau din Lord of the Rings, cu elfi și troli și animale fantastice. Că e tare frig și vânt și ai nevoie de două rânduri de glugi pe cap și că nu poți să-ți faci niciun selfie ca lumea că îți fuge părul în toate direcțiile (chiar și telefonul, dacă nu ții bine de el). Că e un soare orbitor, apoi plouă mărunt, apoi ninge cu fulgi mari într-o succesiune rapidă, nemaiîntâlnită. Că mergi cu două fete extraordinare să cinezi de 8 martie și când ieși vezi pentru prima oară în viață aurora boreală și nu mai știi ce să faci de bucurie, și speri din toată inima că mama, acolo sus, o vede și ea de pe partea cealaltă. Că seamănă dureros de mult cu Vancouver Island, acolo unde trăia tata și plecam pe ocean să vedem balenele, așa cum am făcut acum singură, pe alt ocean, într-o zi atipic de caldă și însorită. Apoi, după 13 ore de călătorie, ajungi dimineața devreme acasă la Timișoara și auzi ciripit de păsărele și totul e înflorit și miroase a primăvară. Și, buimac de somn și cu picioarele amorțite de la atâta stat jos, îți preiei valiza și te întrebi dacă nu cumva doar ai visat că ai fost pe planeta asta minunată numită Islanda.


 

 

No comments:

Post a Comment